komora chłodnicza

Komory chłodnicze – budowa i zasady działania

Komory chłodnicze to specjalistyczny sprzęt, który ma zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Tego typu komory służą do przechowywania różnego rodzaju produktów w określonych temperaturach i warunkach chemicznych. Można w nich przechowywać zarówno gotowe produkty, jak i półprodukty, stosowane do przygotowania różnego rodzaju preparatów farmaceutycznych, a także żywności.

Budowa i zasada działania komory chłodniczej

Komora chłodnicza to pomieszczenie, które może mieć pojemność nawet do 150 m3. Wyróżnia się wysoką izolacyjnością ciepła oraz szczelnością jeśli chodzi o utrzymanie właściwej temperatury.
Komory chłodnicze mogą mieć mniejsze lub większe rozmiary – zależnie od rodzaju produktów i półproduktów, które są w nich przechowywane.
Są wyposażone w agregat chłodniczy, który odpowiada za utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz. Agregat jest zlokalizowany na zewnętrznej konstrukcji komory oraz połączony z instalacją chłodniczą i parownikiem wewnątrz komory. Dodatkowo, każda komora posiada również regulatory temperatury, które pozwalają na utrzymanie odpowiednich warunków wewnątrz komory, a tym samym zapewniają produktom i półproduktom odpowiednią trwałości i utrzymania we właściwym stanie chemicznym.
Każda komora chłodnicza posiada pionowe i poziome przegrody z odpowiednich płyt, które muszą spełniać wymagania jakościowe dla tego typu projektów oraz wykazywać się izolacją ciepła. Dodatkowo, komory posiadają też ściany, stropy oraz posadzki, które mają formę modułową, dzięki czemu w razie potrzeby można je dodatkowo powiększać.
Jeśli chodzi o materiał wykonania to komory chłodnicze muszą mieć konstrukcje wykonaną z wysokiej jakości materiałów uszczelniających, zapewniających właściwe warunki wewnątrz i wykazujących się niską przepuszczalnością, także stabilnością chemiczną z uwagi na produkty i półprodukty, które przechowywane są wewnątrz. Na co dzień ma to wpływ również na zachowanie wysokich standardów sanitarnych jeśli chodzi o czystość i niezbędne warunki chemiczne.

Zastosowanie komór chłodniczych

Komory chłodnicze mają szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i służą do przechowywania leków oraz innych produktów i półproduktów farmaceutycznych. Na co dzień są używane również w supermarketach, restauracjach, hotelach, a także w centrach logistycznych, gdzie przechowywane są wrażliwe towary. Komory chłodnicze znajdują się również w piekarniach, mleczarniach, cukierniach i innych tego typu obiektach, związanych z gastronomią, a także mają zastosowanie w przemyśle masarniczym.